Op 22 september 2012 werd het Bijenboekje in de nieuwe herdruk gepresenteerd in de Hortus botanicus te Leiden. Die hadden speciaal voor de gelegenheid een wervelend weekend vol Cluyt en bijen in elkaar gezet, in nauwe samenwerking met de familiestichting. Kostuums uit de tijd van Cluyt, een prachtige 3d-fotoviewer van bijen- en fotoliefhebber Hugo de Wijs uit Vianen en diverse interessante rondleidingen en lezingen: dat was de dag in vogelvlucht. Zondags ging het feestje nog even door met onder andere een kookworkshop en tussen de bedrijven door konden mensen tijdens beide dagen de nieuwe herdruk kopen bij de stand van onze familiestichting.

De burgemeester van Leiden, dhr. Lenferink neemt het eerste exemplaar in ontvangst van voorzitter Fred Kluit.

Het bestuur was al bijtijds aanwezig in de Hortus, om de stand in te richten en om de laatste zaken door te spreken. Ook werd Hugo de Wijs uit Vianen opgevangen, die een prachtige 3D fotoviewer kwam plaatsen. Hij is gespecialiseerd in 3D foto’s, én heeft een grote interesse in bijen: een prachtige combinatie dus. Al snel druppelden de eerste mensen binnen, en kwam ook de burgemeester van Leiden, Dhr. Lenferink, aan. Hij zou het allereerste exemplaar in ontvangst nemen.
Na de diverse openingspraatjes, en enkele plechtige momenten (zo kon Fred, onze voorzitter, natuurlijk niet achterwege laten, zijn vrouw even in de schijnwerpers te zetten. Hij heeft er immers ontzettend veel van zijn tijd ingestoken, en was niet altijd even aanwezig thuis), ging dan de verkoop echt van start. Inmiddels hadden Janneke en Tim (haar partner) zich in historische kostuums gehesen. Tim had een kostuum aan dat dateerde uit de tijd van D.O. Cluyt, gebaseerd op afbeeldingen van onder andere Willem van Oranje. Zo kun je je voorstellen dat Cluyt of Clusius er hebben bij gelopen.
Om 11 uur hield Archivaris Hans Kluit een lezing over D.O. Cluyt, en daarna was er voor donateurs van de familiestichting gelegenheid om een speciale rondleiding door de Kruidentuin te krijgen onder leiding van Gerda van Uffelen. Het weer werkte prima mee, want hoewel het van tijd tot tijd flink regende, liet de zon zich ook veelvuldig zien. Zo ook tijdens deze rondleiding.
Terwijl de diverse bestuursleden zich tussen de bedrijven door waagden aan een hapje eten, werd de stand fulltime bemand voor vragen en bestellingen van het Bijenboekje.
Om half 1 was alweer een volgende lezing, dit maal door Bart de Coo, die vertelde ‘ Van de regeringe der byen’. De lezingen werden goed bezocht, en de donateurs die aanwezig waren, maakten van de diverse gelegenheden gebruik, met elkaar en met het bestuur bij te kletsen en wat te nuttigen in het Grand Café Clusius.
Het bestuur beëindigde deze dag door gezamenlijk een hapje te eten bij voorzitter Fred thuis, die vlakbij woont. Zijn vrouw Ans had een eenvoudige maar zeer voedzame en vooral lekkere pastamaaltijd voor ons klaargemaakt.

Zondags was slechts een kleine delegatie van het bestuur aanwezig: Fred en Hans, met partner Margreet, namen de honneurs waar. Margreet deed mee aan de workshop ‘Koken met honing’ en Fred en Hans zaten bij de stand met de fotoviewer en de boeken.

In de weken na dit weekend zijn de vooraf bestelde exemplaren op de post gegaan, en van tijd tot tijd dienen zich nog steeds kopers aan. De verkoop loopt goed en we zijn dan ook zeer tevreden.
Bent u nog niet in het bezit van dit boekje, maar zou u er toch nog wel een willen hebben?
Bestellen kan nog steeds!

Voor een sfeerimpressie verwijzen we u ook graag naar het fotoalbum van de zaterdag.