HEEMSTEDE – Duizenden mensen schreeuwden zaterdag 20 november 2010 om cultuurbehoud. Ook in Haarlem. Bewoners uit omliggende dorpen met een warm hart voor cultuur deden ook mee. Waaronder Hans Kluit uit Heemstede.

Wie?

Heemstedenaar Hans Kluit 62 jaar; al meer dan 40 jaar verbonden als speler aan toneelvereniging JJ Cremer. Frequent bezoeker van theatervoorstellingen, concerten en exposities.

Waarom stond je bij de demonstratie vooraan bij de Haarlemse Schouwburg?

Als toneelspeler en als theaterliefhebber was dit mijn enige mogelijkheid om mijn ongenoegen te uiten over het rampzalige plan om de BTW op kunst en cultuur te verhogen naar 19%.

Overal moet toch bezuinigd worden?

Ja maar een rigoureus snoeimes gebruiken zoals bij deze maatregel staat gelijk aan de faillissementsaanvrage van vele kunstuitingen.

Het nieuwe tarief van 6 naar 19%?

Een gelijkmatige verhoging, waardoor de kunstsector zich kan voorbereiden op het generen van andere inkomsten, is een betere optie.

Zijn er onderdelen in de sector waar wel de 19% op kan worden toegepast?

Als de verhoging leidt tot het feit dat alleen de ‘elite’ het nog kan betalen, gooi je het kind met het badwater weg. Het gaat er juist om dat méér mensen van kunst en cultuur kunnen genieten.

Blijft je ook bij 19% met dezelfde frequentie culturele bezoekjes plegen?

Als ik zou moeten bezuinigen zal ik eerder andere evenementen laten schieten. Theater is voor mij een deel van mijn leven. Ademen dus…

Bron: Heemsteedse Courant